Steeds meer Nederlanders ontdekken de heilzame werking van acupunctuur. Niet zo gek, want acupunctuur is een belangrijke tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde die al duizenden jaren succesvol is.

Voor wie?

Is acupunctuur iets voor jou? Die kans is best groot want acupunctuur kan heilzaam zijn bij talloze aandoeningen en gezondheidsproblemen. Acupunctuur kan prima ingezet worden als aanvulling op een reguliere behandeling. Maar ook als je gewoon niet lekker in je vel zit kan acupunctuur je helpen om weer in evenwicht te komen. Hieronder noem ik een paar veelvoorkomende klachten waarmee mensen een acupuncturist bezoeken.

Welke klachten?

  • Ondersteuning bij diverse chronische aandoeningen en auto-immuunziekten
  • Kortademigheid, spanning op de borst
  • Astma en hooikoorts
  • Allergie
  • Gewrichtsklachten, reuma, artrose
  • Frozen shoulder
  • Blaasproblematiek
  • etcetera

In balans

Heel simpel gezegd brengt acupunctuur je lichaam weer in balans. Maar voordat het zover is voel ik eerst je pols, bekijk je tong en stel je allerlei vragen om de juiste diagnose te stellen. Daarna volgt de eerste behandeling waarbij ik uiterst dunne steriele naaldjes op zorgvuldig gekozen punten op je lichaam plaats. Hierdoor lossen (pijnlijke) blokkades in je lichaam op, worden eventuele tekorten aangevuld en komt de energieverdeling in balans. Wie bijvoorbeeld gestrest en hyper is kan zich na een behandeling rustiger voelen. Maar ben je moe en uitgeput dan heb je mogelijk al na de eerste behandeling meer energie. 

WHO en wetenschappelijk onderzoek

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft in 1973 een lijst opgesteld met gezondheidsproblemen die behandeld kunnen worden met acupunctuur. Klik hier om deze lijst te bekijken. Ook deze lijst is overigens niet volledig. Het gaat hier namelijk om gezondheidsklachten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat acupunctuur deze kan genezen of verbeteren. Klachten die niet zijn onderzocht maar ook heel goed met acupunctuur kunnen worden behandeld staan dus niet op deze lijst.