In de Chinese geneeskunde draait het om harmonie van lichaam en geest. Dan kan de levensenergie vrij stromen en zijn yin en yang in balans. Als dit niet zo is kunnen er klachten ontstaan.
Acupunctuur helpt om blokkades op te lossen en de balans te herstellen.

De intake

In het eerste consult neem ik alle tijd om erachter te komen waar bij jou de disbalans zit. Dit doe ik door je pols te voelen, je tong te bekijken en allerlei vragen te stellen over je klacht, maar mogelijk ook over je spijsvertering, emoties, warm-koude gevoel en nog veel meer. Al deze informatie samen leidt tot een diagnose volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Hierna volgt direct al een eerste acupunctuur behandeling. 

De behandeling

De behandeling bestaat uit het plaatsen van uiterst dunne steriele naaldjes op zorgvuldig gekozen punten op je lichaam. Met als doel blokkades in de stroom van qi  ofwel levensenergie op te heffen of deze te harmoniseren of te stimuleren, zodat je lichaam weer in balans komt en alles weer beter stroomt. 

Een eerste consult duurt maximaal anderhalf uur, een vervolgconsult 45 minuten tot een uur. Kijk bij info & tarieven voor de prijzen en het maken van een afspraak.

De acupunctuurnaaldjes zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Vind je het toch erg spannend? Laat het me weten, dan hou ik daar rekening mee. 

Holistische benadering

Het mooie van Oosterse geneeswijzen is de holistische benadering.

lichaam en geest
Er wordt rekening mee gehouden dat lichaam en geest één zijn en elkaar dus beïnvloeden. Daarom vraag ik soms ook naar bepaalde overheersende emoties omdat deze heel direct van invloed kunnen zijn op het functioneren van bepaalde organen of systemen.

omgeving
Als mens sta je niet los van je leefomgeving en de klimatologische omstandigheden. Ieder mens is anders en reageert dus ook anders op de wereld om hem of haar heen. De één is gevoelig voor wind en krijgt snel hoofdpijn als het hard waait. Een ander wordt snel ziek in een vochtig klimaat. 

dieet en leefstijl
Wat je eet en wat je doet is natuurlijk ook van grote invloed op je gezondheid en welbevinden. Bepaalde klachten kunnen soms al verbeteren door een simpele dieetaanpassing of gedragsverandering. Dit kan zoiets simpels zijn als minder sinaasappels eten bij gewrichtsklachten of minder zuivel bij bepaalde spijsverteringsklachten.

Moxa en cupping

Soms gebruik ik aanvullende technieken. Ik werk bijvoorbeeld met moxa. Dit is een geneeskrachtig kruid dat verwarmend, voedend en stimulerend werkt als je het aansteekt en hiermee bepaalde punten verwarmt.  Of ik pas cupping toe, waarbij glazen cups op de huid worden geplaatst om de doorstroming van qi en bloed te bevorderen. Na afloop kun je dan rode kringen op de huid zien, deze verdwijnen na enkele dagen weer.